Collateral Beauty: the early years

Het was de dag na een concert van Nick Cave in De Roma. Met vijf fotografie-vrienden reden we naar Den Haag en al wandelend op het strand besloten we dat de wereld dringend nood had een nieuw kunstcollectief. Na de tweede cocktail in een strandtent zag Collateral Beauty het levenslicht. 

We hadden elkaar leren kennen op de avondschool van de academie van Antwerpen en tijdens nachtelijke gesprekken waren we het over zo goed als alles roerend oneens, behalve over het feit dat kunst de wereld een heel klein beetje redden kan.

Collateral Beauty is een divers gezelschap bestaande uit vijf kunstfotografen met zeer uiteenlopende beeldtalen.

De jonge architecte Coco Kneepkens heeft een Intuïtieve, sensuele stijl waarin licht en ruimte en het zweet van surfers een grote rol spelen. Ondanks de levensvreugde die van haar beelden spat, schuilt er ook een onmiskenbaar melancholische ondertoon in. De uitgepuurde beeldtaal van documentairemaker Mario De Munck schenkt dan weer op indringende wijze banaal ogende landschappen een magische dimensie. Zijn fotografie situeert zich in het Grensland tussen bevreemdend en humoristisch. Fotograaf en hemelbestormer han Soete wordt voortgedreven door een onblusbare experimenteerdrift en een al even onblusbare drang om van de wereld een nog betere plek te maken. Fotografie mag van hem schuren en hoeft niet te esthetiseren. Hangmat-filosoof Jo Komkommer zoekt in zijn beelden vooral het poëtisch absurdisme op. Esthetica Tine Delbare tenslotte bekoort met haar fijngevoelige composities die steeds baden in een mysterieuze sfeer.

Nog voor we in die strandtent onze derde cocktail hadden besteld, brak het corona-tijdperk aan en werden onze toekomstplannen de wacht aangezet. Tot vandaag. Want nu houden we onze allereerste langverwachte groepsexpositie. Van 26 mei tot 5 juni loopt in het gloednieuwe Salon Kronenburg in Antwerpen de tentoonstelling: Collateral Beauty: The Early Years

Want je kan niet vroeg genoeg beginnen met terugblikken in verwondering. 

U bent allen van harte welkom.

Contact: hellocollateralbeauty@gmail.com